Рамка рецептури #АПКУпроТР

Ми повертаємось до нашої улюбленої рубрики #АПКУпроТР з новим визначенням, яке викликає багато запитань у тих, хто уважно ознайомився з технічним регламентом, а саме «рамка рецептури»

 


  • Що таке «рамка рецептури»?

Що стосується самого терміну, «рамка рецептури» – це кінцевий склад косметичної продукції, який перераховує усі інгредієнти та враховує їх діапазони концентрацій у продукті і також надає інформацію у разі повної або часткової невідповідності рамці рецептури.

  • Де використовується рамка рецептури?

Рамка рецептури (РР) використовується під час нотифікації кожного окремого косметичного продукту на нотифікаційному порталі.

Якщо пояснювати просто – це рамкові рецептури для всіх видів косметичних засобів з переліком груп сировини та максимальною концентрацією цих груп.

В європейській практиці це працює так: якщо ваш продукт повністю збігається з концентраціями, вказаними для цієї категорії – достатньо просто обрати його з переліку у нотифікаційному порталі. Якщо ж концентрації не збігаються з запропонованими або відсутня якась група сировини – рецептуру необхідно заповнювати вручну.

  • Хто розроблює РР?

Рамки рецептур, що використовуються в європейській практиці, розроблені експертною групою спеціалістів ЄС та регулярно оновлюються у світлі технічного та наукового прогресу, відповідно до вимог статті 2 (s) Регламенту (ЄС) № 1223/2009.

В Україні рамки рецептур має опублікувати центральний орган виконавчої влади з технічного регулювання косметичної продукції – МОЗ, у відкритому доступі для всіх зацікавлених осіб.

  • Чи вносяться РР в Звіт про безпечність?

Ні! РР використовуються тільки в нотифікаційному порталі. В Звіті про безпечність повинна вказуватись повна рецептура продукту з переліком кожного окремого компоненту та його відсоткового вмісту.

  • Чому це важливо?

Рамка рецептури – невід’ємна складова процесу нотифікації та забезпечення безпечності косметичної продукції. Саме рамка рецептури може допомогти профільним експертам при наданні швидкої та належної медичної допомоги в разі виникнення ускладнень після використання косметичного засобу.

 

Актуальні новини