ЯК РЕГУЛЮЄТЬСЯ КОСМЕТИКА В ЄС ТА УКРАЇНІ?

Для регулювання косметичної продукції в ЄС Європейським парламентом і Радою був прийнятий Регламент (ЄС) №1223/2009 на косметичну продукцію, який був введений в дію з 11 липня 2013 року разом зі скасуванням Директиви Ради 76/768. Цей Регламент є обов’язковим у повному обсязі і має пряме застосування в усіх державах членах ЄС. Регламент (ЄС) №1223/2009 включає:
  • Подання "відповідальними особами" передпродажного повідомлення про косметичну продукцію(нотифікації), яку вони розміщують на Європейському ринку. Для подання передпродажного повідомлення створена онлайн-система оповіщення (CPNP), яка робить цю інформацію доступною в електронному вигляді для Компетентних органів (для контролю, аналізу оцінки ринку, а також для поінформованості споживачів) і для токсикологічних центрів або аналогічних органів, створених державами-членами (для цілей медичного лікування).
  • Конкретні вимоги до маркування, змісту та формату звіту про оцінювання безпечності та "файлів інформації" про косметичну продукцію
  • Зміцнення скоординованих зусиль компетентних органів держав-членів з нагляду за ринком. Компетентні органи в кожній державі несуть відповідальність за розгляд оцінки безпечності і контролю продуктів вже на ринку.
  • Ключові вимоги Регламенту (ЄС) №1223/2009 на косметичну продукцію:
    1. Для кожного косметичного продукту, розміщеного на ринку ЄС, повинна бути призначена "відповідальна особа"
    2. Оцінка безпечності кінцевої косметичної продукції повинна бути виконана до того як продукт буде розміщено на ринку ЄС та за змістом і формою відповідати встановленим вимогам;
    3. Досьє на косметичну продукцію повинно бути доступним для компетентних органів за вказаною адресою "відповідальної особи" та містити таку інформацію:
    • Характеристика косметичної продукції;
    • Оцінка безпечності готової продукції;
    • Відповідність вимогам GMP;
    • Підтвердження ефективності косметичної продукції;
    • Відомості про випробування на тваринах.
    4. Взяті до уваги деякі з новітніх технологічних розробок, в тому числі можливості використання наноматеріалів.
Новий проект технічного регламенту в Україні на косметичну продукцію розроблений на основі Регламенту ЄС №1223/2009. Документ має усунути юридичні розбіжності, а також адміністративні та технічні бар’єри у торгівлі між Україною та країнами Європейського Союзу.
Завдяки новому технічному регламенту українці користуватимуться якісною та безпечною косметичною продукцією. Якщо сьогодні перелік заборонених до використання в косметичній продукції інгредієнтів становить 400, технічний регламент встановлює 1328, а також передбачає використання лише дозволених барвників, консервантів, УФ-фільтрів.

Коментарі до даного документу