Новини косметичного ринку Канади та США

Фахівці АПКУ підготували огляд актуальних новин косметичного ринку Канади та США

24.05.2024

1. Оновлені косметичні правила КАНАДИ

 

24 квітня 2024 року у Canada Gazette було опубліковано Правила про внесення змін до певних нормативних актів щодо розкриття косметичних інгредієнтів (SOR/2024-63).

Нові зміни включають вимоги щодо маркування косметичних засобів відповідно до Food and Drugs Act та передбачають наступне:

  • маркування ароматичних алергенів на етикетках косметичних засобів відповідно до Додатку III Регламенту ЄС 1223/2009 щодо косметичних продуктів, якщо вони перевищують встановлену межу;
  • вдосконалення регуляторного нагляду за косметичними засобами шляхом уточнення термінології, посилення вимог до нотифікації косметичних засобів та на законодавчому рівні – удосконалення інструментів контролю відповідності компаній до вимог регулювання.

2. Заборона тестування косметики на тваринах у штаті Вашингтон 

 

15 березня 2024 року у штаті Вашингтон був підписаний закон HB 1097, що передбачає заборону у штаті на продаж, розробку та виробництво косметики, що передбачає тестування на тваринах. Закон набуде чинності 1 січня 2025 року, недотримання закону загрожує штрафом у розмірі до 5000 доларів США за кожне порушення.

Даний закон має ряд винятків із заборони

Косметичні продукти та інгредієнти, які пройшли або будуть проходити випробування на тваринах до 1 січня 2025 року, звільняються від заборони на продаж за умови, що після 1 січня 2025 року не буде проведено нових випробувань на тваринах, навіть якщо вони будуть виготовлені 1 січня 2025 року або пізніше.

Крім того, є чотири винятки щодо випробувань косметики на тваринах, коли виробники можуть продавати косметику, протестовану на тваринах:

  1. Випробування на тваринах проводяться за межами США відповідно до іноземних нормативних вимог та жодні дані таких випробувань не використовуються для підтвердження безпечності косметичних продуктів.
  2. Тестування на тваринах, що проводиться для косметичних продуктів або косметичних інгредієнтів, які підпадають під дію 21 U.S. Code Subchapter 351 і наступних у Federal Food, Drug and Cosmetic Act;
  3. Тестування проводились на косметичному інгредієнті, призначеному для некосметичних цілей і вимагалось федеральним, державним або іноземним регуляторним органом.
  4. Тестування на тваринах вимагається федеральним або державним регуляторним органом і:
    • Немає альтернативного методу чи стратегії, не пов’язаної з використанням тварин, прийнятих федеральним чи державним регуляторним органом; 
    • Інгредієнт пов’язаний із впливом на здоров’я людини та існує протокол дослідження, який підтверджує необхідність тестування на тваринах; 
    • Інгредієнт, що підлягає тестуванню на тваринах, широко використовується та немає відповідної заміни.

Прогрес щодо заборони тестування косметики на тваринах у США

Вашингтон став 12-м штатом США, який впроваджує заборону на  тестування косметики на тваринах, після подібного законодавства, прийнятого в Каліфорнії, Неваді, Іллінойсі, Вірджинії, Меріленді, Гаваях,  Мені, Нью-Джерсі, Луїзіані, Нью-Йорку, Орегоні. Компанії, які мають намір продавати косметику в цих штатах, уже повинні застосовувати методи тестування своїх продуктів і інгредієнтів не використовуючи тварин.


3. Кінцевий термін реєстрації косметичної продукції на порталі Cosmetics Direct від FDA у США

 

Компаніям необхідно зареєструвати свою косметичну продукцію на електронному порталі для реєстрації та надання інформації про косметичний продукт до 1 липня 2024 року. Відповідно до MoCRA вимагається реєстрація виробництва та надання інформації про продукт. 

Процедура реєстрації виробництв є обов’язковою, адже FDA розробили Cosmetics Direct таким чином, що косметичний продукт не може бути внесений до списку, доки не буде зареєстровано всі підприємства, які виробляли або переробляли цей продукт.

Про закон MoCRA та з ключовими його моментами можна ознайомитись у статті АПКУ за посиланням


4. У Канаді продовжили термін надання коментарів для останнього огляду Cosmetic Ingredient Hotlist*

 

Зацікавлені сторони можуть надати додаткові коментарі щодо умов застосування, що були запропоновані під час попередніх  консультацій для цих інгредієнтів. Додаткова інформація для ознайомлення доступна для таких інгредієнтів:

  • Естери тіогліколевої кислоти;
  • Попередники ретиноєвої кислоти (ретиналь і ретинол та його ефіри);
  • Змішані крезоли та похідні ( p -, m- та o- Cresol);
  • Алюміній хлоргідрат та його асоційовані комплекси;
  • Пероксид і пероксидутворюючі сполуки та пероксид бензоїлу.

Додатковий період коментарів щодо цих конкретних інгредієнтів відкритий до 7 червня 2024 року .

*Cosmetic Ingredient Hotlist — це адміністративний інструмент, який використовує Міністерство охорони здоров’я Канади, щоб повідомляти виробникам та іншим особам про те, що певні речовини можуть бути заборонені або обмежені для використання в косметиці. Документ є науково обґрунтований, періодично переглядається та оновлюється (тобто коли стають доступними нові наукові дані).


5. Прийняття Toxic-Free Cosmetics Act у штаті Вашингтон 

 

23 липня 2023 року у штаті Вашингтон було прийнято Toxic-Free Cosmetics Act (HB 1047), який передбачає заборону на певні речовини в готових косметичних продуктах, а також встановлює обмеження на вміст свинцю (1 ppm). 

З 1 січня 2025 року прийнятий закон забороняє продавати та розповсюджувати будь-які косметичні продукти, які містять  наступні навмисно додані хімічні речовини або хімічні класи речовин:

  • Орто-фталати;
  • Перфторалкільні та поліфторалкільні речовини;
  • Формальдегід (CAS 50-00-0) і хімічні речовини, визначені департаментом для виділення формальдегіду;
  • Метиленгліколь (CAS 463-57-0);
  • Ртуть і сполуки ртуті (CAS 7439-97-6);
  • Триклозан (CAS 3380-34-5);
  • м-фенілендіамін та його солі (CAS 108-45-2);
  • о-фенілендіамін та його солі (CAS 95-54-5).

Крім того, з 1 січня 2025 року закон забороняє виробництво, продаж і розповсюдження косметичної продукції, яка містить навмисно доданий свинець або сполуки свинцю, а також концентрації свинцю або сполук свинцю в 1 ppm або вище у косметичній продукції.


 

У випадку будь-яких запитань та необхідності щодо роз’яснень – звертайтесь до фахівців АПКУ за адресою [email protected].

 

Актуальні новини