Революція у методах тестувань сонцезахисних засобів: ISO 23675

Завдяки використанню спеціально розроблених пластин, які імітують людську шкіру, вчені зможуть отримати більш точні та об’єктивні результати без необхідності проводити тестування на добровольцях, що зробить процедуру тестування більш етичною, швидкою та ефективною.

13.08.2024

Сьогодні золотим стандартом визначення  сонцезахисного фактору вважається ISO 24444:2019 “Косметика. Методи випробування захисту від сонця. Визначення сонцезахисного фактора (SPF) in vivo” (прийнятий в Україні). У ньому описується метод in vivo для вимірювання SPF, у якому беруть участь люди-добровольці.

Основні виклики:

  • Етичні проблеми: метод передбачає вплив ультрафіолетового випромінювання на людей-добровольців, що може призвести до сонячних опіків.
  • Суб’єктивність: оцінка еритеми може бути суб’єктивною, а варіабельність пігментації шкіри може впливати на результати.
  • Трудомісткість та висока вартість: проведення тесту потребує значного часу та ресурсів.
  • Обмеження кількості суб’єктів тестування: кількість суб’єктів тестування відносно невелика, що може вплинути на статистичну достовірність результатів.

 

Понад 30 років члени галузевої асоціації Cosmetics Europe працювали над лабораторною альтернативою цьому тесту, що називається методом подвійної пластини –  In Vitro Double Plate Method (DPM), робоча назва – ISO 23675.  Робоча група ISO, що займається питаннями захисту від сонця (ISO/TC 217/WG 7) одноголосно рекомендувала, щоб цей метод разом з іншим методом, який називається Hybrid Diffuse Reflectance Spectroscopy (HDRS), можна було перевести на етап фінального проєкту (драфту) стандарту ISO.

 

“DPM – це повністю in vitro метод. Метод є надійним, має високу відтворюваність і забезпечує послідовні надійні дані, що забезпечує економічно ефективне та високопродуктивне тестування. Ключові характеристики методу та його перехід на етап фінального проєкту стандарту ISO є значним науковим проривом у сфері сонцезахисту” – заявляють Cosmetics Europe

 

У DPM методі використовуються спеціально розроблені пластини з пластику PMMA, що імітують людську шкіру, чим усувають потребу у добровольцях. 

Переваги DPM:

  • Етичність (виключення опіку людської шкіри)
  • Більш об’єктивні та послідовні результати (виключає варіабельність)
  • Швидкий та більш економічно ефективний
  • Застосовується цілий рік (не обмежений сезонами)
  • Потенційно можна тестувати більше продуктів одночасно

 

Хоча метод DPM був спочатку зосереджений на захисті від UVB-випромінювання (SPF), у майбутньому планується розробити комбінований тест для захисту від UVA-випромінювання.

 

Важливо зазначити, що DPM призначений для сонцезахисних засобів у формі емульсії або спиртової однофазної композиції. Його ефективність у тестуванні порошкових компактних засобів та стіків досліджується. Крім того, даний метод поки що не підтверджений для визначення водонепроникності сонцезахисного продукту, тому для визначення даної характеристики все ще потрібно використовувати метод, який включає тестування на добровольцях. 

 

Метод подвійної пластини (DPM) зараз знаходиться на завершальному етапі затвердження і очікується, що він буде опублікований як офіційний міжнародний стандарт на початку 2025 року. Після офіційної публікації виробники та лабораторії зможуть тестувати ефективність сонцезахисних продуктів за допомогою цього міжнародно визнаного стандарту.

Очікується, що саме DPM стане новим стандартом тестування SPF в індустрії сонцезахисних засобів.

 

Наразі в ЄС для визначення SPF залишаються такі офіційні методи:

  • ISO 24444:2019: основний стандарт для визначення SPF
  • ISO 16217:2020 та ISO 18861:2020: ці стандарти доповнюють основний стандарт, зосереджуючись на конкретних аспектах, таких як водонепроникність або стійкість до поту.

 

Підготовлено за матеріалами:

Офіційні канали Cosmetics Europe

https://www.cosmeticsandtoiletries.com

https://www.cosmeticsdesign-europe.com 

 


 

У випадку будь-яких запитань та необхідності щодо роз’яснень – звертайтесь до АПКУ на нашу скриньку: [email protected]

Актуальні новини